Mooij duikt @ Best Reef, Curaçao

De tweede duik van vandaag met Niels Joris. Na een hele korte lunchpauze (koud, bewolking, regen…) in de beschutte baai gingen we met de boot een kwartiertje terug richting Caracasbaai om te duiken bij Best Reef. Daar was het al net zo mooi als bij Oostpunt. Verschil is dat er hier wat meer waaierkoraal is waardoor het geheel er net even anders uitziet. We doken met dezelfde mensen als de vorige duik en zagen weer veel scholen grotere en kleinere vissen. Geen specifieke bijzondere vissen totdat we in een grot een… verpleegsterhaai spotten!! Die lag heerlijk rustig te chillen op de bodem. Hij was niet al te groot (ca. 1,5 mtr) en nog jong. Hij was heel relaxed en Marcel kon hem benaderen tot ongeveer een meter voor hem om foto’s te maken. Hoe gaaf is dat? Marcel had in ieder geval de dag van zijn leven en ik vond het voor het eerst niet eng ;—) En al die spikkels die je op de foto’s voor de haai ziet? Honderden piepkleine visjes! Marcel heeft ze vriendelijk verzocht uit beeld te gaan maar ze wilden niet meewerken, de brutaaltjes!

Maximale diepte: 16,1 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 63 minuten

Mooij duikt @ Oostpunt, Curaçao

Vandaag hebben we twee prachtige duiken gemaakt met Niels Joris van Dive Charter Curaçao. We vertrokken vanuit de Caracasbaai met zijn boot en na een ruim half uur varen waren we bij Oostpunt. Eerst doken we even een beschutte baai in om onze duikspullen aan te trekken, want er was best wat deining. Daarna weer de zee op en het water in. Het onderwaterlandschap is nog zo ongerept hier, echt schitterend! We hebben twee flinke kreeften gezien, een enorme kogelvis in een soort grot, twee groene murenes, een aantal lionfish, twee barracuda’s en in de verte nog een schildpad. Verder ontzettend veel scholen met grotere en kleinere vissen. Overweldigend!

We waren met een flinke groep: Niels en zijn assistent Jules, Robert en Jana uit Zwitserland, Eugene uit Canada en drie nederlanders die hierop Curaçao studeren.

Maximale diepte: 15,2 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 61 minuten

Mooij duikt @ lionfish!

Juny ‘Captain Goodlife’ nodigde ons uit om mee te gaan tijdens de jacht op lionfish aan het einde van de werkdag. Dat leek ons best spannend maar we besloten toch mee te gaan. Iets te laat (maar dat lag deze keer niet aan ons…) vertrokken we uit de baai van Santa Cruz richting Westpunt. We doken tussen Playa Jeremi en Knip. Het was al aan het schemeren maar Juny’s ogen waren er wel aan gewend onder water. Hij duikt zonder vest, zijn tank drijft aan de oppervlakte en hij heeft een soort (tuin)slang van een meter of 30 tussen de tank en zijn ademautomaat zitten. Op deze manier kan hij lekker vrij duiken en zich snel en makkelijk bewegen.

Juny ging heel snel naar beneden, en Irma had de taak om als lieftallige assistente er dicht achteraan te zwemmen aan zijn rechterhand. Ze had de koker vast waar de gevangen vissen in worden bewaard. Marcel zwom erachter om foto’s en filmpjes te maken (filmpje volgt nog). Razendsnel scande Juny de omgeving af door een beetje boven het koraal te hooveren. Soms dook hij pijlsnel naar beneden en reeg een lionfish aan zijn speer. Dan draaide zich hij om naar Irma en stopte de vis in de koker. Na de eerste 6 raakte Irma de tel kwijt. We hebben maar een klein half uurtje gedoken, toen werd het te donker om nog iets te kunnen zien. We hadden geen licht bij ons, alleen het kleine lampje in de flits van de camera kon ons nog een beetje bijschijnen. Eenmaal terug op de boot was het echt aardedonker, in tegenstelling tot Nederland is de hemel boven Curaçao in de nacht echt zwart (oké,niet boven Willemstad maar wel boven Westpunt).

Terug op het vasteland bleek dat Juny 22 lionfish had gevangen. En een grote kreeft waar hij een aardige worsteling mee had onder water om hem te pakken en in de koker te krijgen. Dat deed hij namelijk niet met zijn speer maar met zijn blote handen om de kreeft in leven te houden.

Het jagen op lionfish komt waarschijnlijk op een aantal mensen zielig over. Dat is het aan de ene kant natuurlijk ook wel, maar aan de andere kant is het bittere noodzaak. De lionfish komt hier oorspronkelijk niet vandaan, hij is ‘overgewaaid’ uit de Indische Oceaan en is hier de natuurlijke vijand van alle andere vissen in het rif. De lionfish bedreigt het ecosysteem van het rif en daarom hebben inmiddels zo’n 200 mensen hier op Curaçao een vergunning om op deze mooie vissen te mogen jagen. De vangst wordt verkocht aan restaurants, de vissen schijnen heerlijk te smaken. Hier, hier en hier vind je nog wat artikelen over de lionfishhunt.

Maximale diepte: 18,6 mtr
Watertemperatuur: 29 gr.C
Duiktijd: 26 minuten

Mooij duikt @ Mushroom Forest, Curaçao

Vanmiddag de eerste duik gemaakt bij Mushroom Forest. Junior ‘Juny’ Obersi alias Captain Goodlife heeft ons er vanuit zijn paradijsje in de baai van Santa Cruz met de watertaxi naartoe gebracht. Althans, dat was de bedoeling…. hij was al even weg om mensen op te halen en kwam maar niet terug. Na een half uurtje was zijn vrouw het zat en bracht ze ons zelf weg met een ander bootje. Goed geregeld!

Het was duidelijk dat het koraal hier te lijden heeft gehad, het is minder mooi dan dat we ons herinnerden. Waarschijnlijk is orkaan Thomas uit 2010 hier debet aan, en volgens Juny speelt El Niño ook een rol. Maar er was nog genoeg moois om te zien, het koraal heeft mooie vormen dat aan velden vol paddestoelen doet denken. We hebben veel vis gezien maar op een stuk of vijf flinke lionvissen na die bij een grote berg koraal zaten was er niet echt iets bijzonders bij dat er uitsprong.

Maximale diepte: 11,9 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 54 minuten

Mooij duikt @ Playa Lagun, Curaçao

De tweede duik van de dag, voor de verandering rechtsom de baai uit. Zoals ons was verteld was dit inderdaad de iets minder mooie kant. Maar niet getreurd, er was genoeg moois te zien. Er was namelijk ontzettend veel vis, en een ook een grote verscheidenheid aan vis. Geen hele spannende vissen maar de dagelijkse, zal ik maar zeggen. Wat wel heel bijzonder was was een egelvis (ballonvis) die in een soort van struik lag, tussen takken. Ik dacht eerst dat hij dood was of sliep, hij bewoog niet. Maar hij had zijn ogen open en liet ons echt heel dicht bij komen om te fotograferen. Schitterend!

Na de duik hebben we gelunched bij het restaurant van Bahia Appartments boven op de rotsen bij de baai. Daar lopen flink wat grote leguanen rond over het terras en het muurtje. Ze leven boven in de boomtoppen naast het muurtje. Echt heel gaaf om te zien, wat een mooie dieren!

Maximale diepte: 14 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 80 minuten

Mooij duikt @ Playa Lagun, Curaçao

De eerste duik van de dag, na het grote succes van gisteren op dezelfde locatie bij Playa Lagun. De zeepaardjes hebben we helaas niet meer teruggevonden. Maar de schildpad die ons heel dicht bij liet komen maakte alles goed. En een kogelvis (soort ballonvis maar dan zonder stekels) vond ons geloof ik ook wel leuk, hij zwom heel relaxed vlak bij ons en gaf Marcel alle tijd om foto’s te maken. En op het eind zwom er nog een hele mooie ‘spotted eagle ray’ voorbij, echt heel gracieus als je die voorbij ziet zwemmen. Kortom, het was een mooie duik!

Maximale diepte: 19,5 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 72 minuten

Mooij duikt @ Playa Lagun, Curaçao

Waanzinnige duik gemaakt vandaag!!! Nooit eerder waren we op Playa Lagun maar wat is het daar mooi. We zwommen linksaf de baai uit tot een diepte van ca. 18 meter. Daarna volgden we het rif tot we nog 110 bar in de fles hadden en zwommen we langzaam naar de kust tot ca. 6 meter diepte. Daar gingen we linksaf terug langs de rotswand tot we weer bij de baai aankwamen. En wat hebben we veel mooie vissen gezien!!!

In de baai begon het al snel met een mooie egelvis die zich relaxed liet fotograferen. We waren op zoek naar een setje zeepaardjes dat zich tussen de rotsen zou bevinden, maar vonden de egelvis. De baai uitzwemmend zagen we nog net een schildpad langskomen. Eenmaal op open water zagen we een dikke gevlekte murene, niet verstopt in een holletje maar hij was lekker aan het zwemmen. Daarna werden we nog getrakteerd op een grote krab (z’n lijf was wel 25 cm doorsnede), veel lionfish, een school van zeven sepia’s (helaas te ver weg om te fotograferen), 2 barracuda’s, een slang met een mooi grafisch patroon en een leuk soort rups. En als toetje zag Irma in de baai opeens een zeepaardje. En nog één… helaas was de batterij van de camera toen leeg dus er is geen bewijs. Maar morgenochtend gaan we terug, wie weet wat we dan weer voor moois zien.

Na de duik hebben we heerlijk gelunched boven de baai bij het restaurant van Bahia Appartements & Diving. Echt een luike duikstek én een gezellig en rustig strandje om te vertoeven.

Maximale diepte: 20,4 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 72 minuten

Mooij duikt @ Porto Mari, Curaçao

De tweede duik van de dag hebben we gemaakt op Porto Mari. Maar niet nadat we eerst heerlijk hadden gelunched bij goede vriend Gijs. Gijs is de manager van Porto Mari. Het witte zandstrand hier is paradijselijk mooi en dus populair. Altijd leuk om Gijs weer te zien na een lange periode.

Bij Porto Mari heeft het rif een soort ovaalvorm met een zandvlakte ertussen. Je kunt zowel links- als rechtsaf als je het rif nadert. In de zandvlakte zijn we wel eens enorme roggen tegengekomen, vandaag vertoefden ze helaas elders. Het koraal is waanzinnig mooi bij Porto Mari. Er was veel meer vis dan bij Playa Grandi en we hebben ook behoorlijk grotere vissen gezien hier (‘stoplight parrotfish, trumpetfish). Marcel ontdekte een enorme kreeft en wat poetsgarnaaltjes (hij heeft best een goed oog voor die kleine dingen) en op het eind zagen we nog een leuk gestippeld zeeslangetje. Superduik!

Maximale diepte: 18,2 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 64 minuten

Mooij duikt @ Playa Grandi, Curaçao

We hádden de bedoeling om schildpadden te zien bij Playa Grandi. Maar die schildpadden zijn er altijd rond een uur of tien, als de vissers in het haventje na gedane arbeid hun slachtafval overboord hebben gegooid. En laten wij nou ‘s-ochtends nooit zo heeeel vlot zijn…. dus zagen we nog net de laatste schildpad wegzwemmen. Het leek vanuit de verte wel alsof hij een lange neus naar ons maakte, maar dat hebben we vast niet goed gezien.

Maar niet getreurd, het was een prachtige en zeer relaxte duik zonder enige stroming. Onze eerste duik deze vakantie op dushi Curaçao, nadat we afgelopen maandag 21 oktober aankwamen. Er was niet extreem veel vis maar wel hebben wel twee kleine murenes gezien. Het onderwaterlandschap was erg mooi.

Maximale diepte: 16,7 mtr
Watertemperatuur: 28 gr.C
Duiktijd: 57 minuten